

ADULT DIVERSION APPLICATION FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – FY24

Grant Application

Q:	May an organization external to the DA’s office complete the funding application on its behalf?
A:	Yes, but the DA must approve and submit the application. 

Q:	Is technical assistance with the grant application available?

A:	Yes, please contact the adult diversion coordinator at adultdiversion@judicial.state.co.us (720) 625-5963 regarding the funding process, application materials or other questions. 

Use of Grant Funding

Q:	May grant recipients use grant funds for treatment?

A:	Yes, the adult diversion program encourages the use of funds for treatment. The Correctional Treatment Board also provides funds for treatment of adult diversion participants. See: “FUNDING GUIDELINES – CORRECTIONAL TREATMENT BOARD (FY 24).”  

Other Grant Requirements and Restrictions

Q:	If a DA office operates a diversion program funded by sources other than the adult diversion statute, §18-1.3-101, C.R.S., in addition to an adult diversion program funded pursuant to the adult diversion statute, must both programs comply with the statutory requirements? 

A:	No, existing adult diversion programs funded by sources other than §18-1.3-101, C.R.S., funds need not comply with the requirements of that statute. However, adult diversion funds granted pursuant to §18-1.3-101, C.R.S., may only be used for programs meeting its statutory requirements. Grant recipients must clearly distinguish between programs funded pursuant to §18-1.3-101, C.R.S., and those funded by other sources in quarterly and annual reports.

Q:	Are adult diversion programs funded pursuant to §18-1.3-101, C.R.S., considered “grant funded programs”? Are staff hired to work on these programs, who are compensated with grant funds, considered DA office employees? 

A:	Adult diversion programs funded pursuant to §18-1.3-101, C.R.S., are grant-funded programs. The adult diversion statute does not address the employment status of individuals working on grant activities. Future funding is not guaranteed. 

Q:	Must employees hired to manage adult diversion programs funded pursuant to §18-1.3-101, C.R.S., only perform adult diversion program-related duties? 

A:	No, employees working on adult diversion programs funded by §18-1.3-101, C.R.S., may spend a percentage of their time performing other work, but adult diversion program funds only cover employee compensation for work dedicated to the adult diversion program. Grant recipients must clearly document time spent on the adult diversion program. Otherwise, grant recipients will not receive reimbursement for employee compensation, as time spent on duties unrelated to administration of the adult diversion program are not reimbursable with grant funds. 

Q:	Must grant recipients attend any mandatory training? 

A:	Grant recipients must participate in the online orientation training that addresses FY24 reporting procedures and funding distributions, likely to take place prior to June 30. Grant recipients may participate in other optional training opportunities.. Please direct additional questions or training requests to the grant coordinator.  

Q:	May grant recipients charge participants a fee for adult diversion?

A:	Yes, the statute permits grant recipients to charge adult diversion participants fees of up to $50 per month. Grant recipients must use collected supervision fees for adult diversion program operations and should keep participant fees in a separate account from grant funds. 

Q:	Must grant recipients submit an annual report, in addition to the quarterly summaries?

A:	Yes, the funding agreements require both quarterly summaries and annual reports. The funding committee uses information from these  year-end reports in preparing its annual legislative report pursuant to §13-3-115, C.R.S. 
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